Teateråret 2022–2023

Teater nära dig. Kära publik — äntligen kan vi presentera nästa teatersäsong! Med stor förväntan och stolthet längtar vi efter att åter få möta er i våra salonger och på turné. 

Efter två år av restriktioner och begränsat publikantal i omgångar hoppas jag innerligt att vi går mot en tid där teaterupplevelsen kan återgå till att stå i fokus, och vi kan mötas igen utan avbrott i fullsatta salonger. Glädjas tillsammans åt alla brokiga, bråkiga, brutala, tokiga och finstämda teaterupplevelser årets repertoar erbjuder. 

För finns det något som är fundamentalt för teaterkonsten är det just mötet med er, publiken. 

Det kan ske på vitt skilda platser – i vår teatersalong, på en bygdegård, utomhus eller i ett klassrum – var spelar mindre roll. Huvudsaken är mötet mellan scen och salong och den upplevelse vi alla samlas kring. Teater. 

Därför är temat för nästa teatersäsong närhet. 

Den kan uppstå i relationer som fördjupas, mållinjer som nästan passeras, eller sinnesstämningar där närkontakt uppstår mot andra dimensioner än vår. Som barn kan den läskiga närheten till vuxenlivet ibland göra sig påmind, särskilt i sorgen efter en förlorad vän eller förälder, eller i den kroppsliga förvandling tonåren innebär. En övermäktig känsla av oönskad närhet upplevs i klimatkrisens spår. Jordens undergång kan i de stunderna kännas smärtsamt nära. 

Redan i antikens Grekland berättades det om Ikaros och Daidalos och vad som händer när vi flyger för nära solen. Nära ligger också gränserna mellan monster och hjälte, tragedi och komedi, skratt och gråt, och livets olika kontraster som trots sina ytterligheter ändå ligger tätt intill varandra.  

Allt detta och mer innehåller årets teatersäsong! Allting upplevt via närheten till skådespeleriet i våra fyra intima teatersalonger, eller på turné i länet, nära just din bostadsort eller skola.  

Vi hoppas ni vill uppleva årets teatersäsong tillsammans med oss. 

Från oss alla på teatern, varmt välkomna och mycket nöje!

Rikard Lekander
Konstnärlig ledare
Örebro Teater

Läs årets säsongsbroschyr: