Press

Vill du recensera föreställningar, intervjua eller på annat sätt bevaka vår verksamhet är du välkommen att kontakta pressansvarig Karin Schöllin

För att läsa våra senaste pressmeddelanden i sin helhet och ladda ner pressbilder, besök Örebro Teater på My Newsdesk.

Örebro Teater släpper spelåret 2024–2025

Urpremiär av nytt dokumentärteaterverk när Andreas Boonstra skärskådar källkritikens fall i Sanningen inför rätta, Sverigepremiär av pusseldeckaren Stum för barn och unga och dråplig julkomedi i Agnes Lindbecks pjäsdebut Köket är hemmets hjärta, i regi av Martin Rosengardten. Nu släpper Örebro Teater programmet för säsongen 2024–2025.

Malin Berg får kungens medalj Litteris et Artibus

H.M. Konungen har i dag, på Karl-dagen 28 januari 2024, beslutat om medaljförläningar för medaljen Litteris et Artibus. Malin Berg, skådespelare i den fasta ensemblen vid Örebro Teater får medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som skådespelare. Medaljen delas ut den 21 februari 2024.

Linje lusta på Örebro Teater 2023. Foto: Klara G

Maktdrama får premiär på Örebro Teater

Premiär för Linje Lusta, i regi av Ronny Danielsson på Örebro Teaters stora scen 27 januari. Ett skarpt och medkännande maktdrama med Malin Berg, Peter Perski och Natalie Sundelin i rollerna som Blanche, Stanley och Stella.

Py Huss Wallin, Fotograf Klara G

Py Huss-Wallin blir ny konstnärlig ledare på Örebro Teater

Regissören, dramatikern och skådespelaren Py Huss-Wallin blir nästa konstnärliga ledare på Örebro Teater. Hon efterträder Rikard Lekander och startar sitt förordnande den 1 juni 2024.

Ett drömspel på Örebro Teater 2023 (Foto Klara G)

Starkt visuell uppsättning av Ett Drömspel på Örebro Teater

August Strindbergs Ett drömspel får premiär på Örebro Teater 23 september, i ny, visuell bearbetning av Aleksandra Czarnecki Plaude med Sara Sommerfeld Unger i rollen som Agnes.

Örebro Teater släpper spelåret 2023–2024

I repertoaren ryms storslagen Sverigepremiär av Lucy Kirkwoods Himlavalvet tillsammans med Västmanlands Teater, en visuell bearbetning av August Strindbergs Ett Drömspel med Sara Sommerfeld i huvudrollen och urpremiär för Allt om Kerstin, ur den älskade Kerstin-serien.

Örebro Teater och Västmanlands Teater i gemensam storsatsning

Sätter upp Sverigepremiären av Lucy Kirkwoods Himlavalvet (The Welkin) i regi av Marie Parker Shaw. 

Jazzen tar plats på Örebro Teater igen

Örebro Teater och Örebro Jazz & Beyond inleder nytt samarbete. Under hösten 2023 kommer en serie nyskapande- och contemporary livekonserter att arrangeras i Studion, teaterns experimentscen. 

Våren på Örebro Teater

Romantiskt apokalypsdrama av Duncan MacMillan, nyskrivet av Ada Berger, musikalisk soppteater och grekiska monster i fokus på Örebro Teater under våren.

Comedy Queen blir teater

Nu sätts Jenny Jägerfelds bok Comedy Queen upp som teaterföreställning för första gången. Den 2 december får den urpremiär på Örebro Teaters stora scen.

Ira Levins Broadwaysuccé Dödsfällan på Örebro Teater

Den 24 september får Ira Levins Dödsfällan premiär på Örebro Teaters stora scen – en mordthrillerkomedi med Linus Lindman och Dejmis Rustom Bustos i huvudrollerna. Föreställningen är en av de största succéerna på Broadway genom tiderna, där den spelats över fyra år. Nu i regi av Rikard Lekander.

Örebro Teater presenterar spelåret 2022–2023

Nu släpper Örebro Teater programmet för spelåret 2022–2023. I repertoaren ryms bland annat Ira Levins mordthrillerkomedi Dödsfällan, nyskrivna Kalkon i en resväska av Staffan Göthe och Jenny Jägerfelds hyllade Comedy Queen som nu för första gången blir teater.

Örebro Teater sätter upp älskad folksaga med ensemble på 60 personer

Nu sätter Örebro Teater upp den älskade folksagan Råttfångaren på Spelgården i Wadköping. I ensemblen deltar 60 personer från hela länet, så väl barn som vuxna, i regi av Johanna Huss. Ett myllrande teateräventyr med premiär 4 juni.

Örebro Teater till internationell teaterfestival i Tjeckien

Örebro Teaters uppsättning av Kung Lear har antagits till Internationella Teaterfestivalen Regions i Hradec Králové, Tjeckien. Festivalen är en av Tjeckiens största och viktigaste teaterfestivaler och anses vara en nyckelfaktor till landets rika tradition av teaterfestivaler och brukar beskrivas som Tjeckiens svar på Avignonfestivalen.

Två av Europas främsta scenkonstnärer till Örebro Teater

Örebro Teater sätter upp visuellt och musikaliskt drömspel, med bearbetning och regi av Nikita Milivojević och Amalia Bennett – två av Europas främsta scenkonstnärer. The last dream of William Shakespeare har premiär 9 april på stora scenen.

Dråplig och humoristisk soppteater på turné i länet

Nu sätter Örebro Teater upp egenproducerad soppteater både som lunch- och aw-teater på plats i Örebro men också på turné i länet. Bomaye! Maria, Bomaye! är skriven och regisserad av Hans Christian Thulin och i alla 26 rollerna ser vi Maria Simonsson Thulin. Premiär 2 februari på Caféscenen.

Premiär för mörk dramakomedi av Marius von Mayenburg på Örebro Teater

En svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden. På många sätt likt Lars Norén i det psykologiska borrandet, den svarta humorn och det brutalt ärliga. Premiär för Marius von Mayenburgs nyskrivna föreställning Ex på Örebro Teater den 22 januari.

Urpremiär för föreställning om Anna Freud på Örebro Teater

Föreställningen Anna Freud, Djävulsflickan och Jaget, skriven och regisserad av Josefin Ankarberg (moment:teater) får urpremiär på Örebro Teater 26 november. Föreställningen är en hyllning till en av barnpsykologins riktiga pionjärer men också till samtalet och vikten av att bli lyssnad på när man har det svårt.

Folkkära skådespelare i modern klassiker på Örebro Teater

Den 20 november får Edward Albees ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” efterlängtad nypremiär på Örebro Teater. I den moderna klassikern ser vi Jakob Eklund och Katarina Ewerlöf i de ikoniska rollerna som George och Martha tillsammans med Hans Christian Thulin och Ester Uddén.

Ing-Marie Carlsson i Hjalmar Bergman-klassiker på Örebro Teater

En vital klassikertolkning om förbjuden passion och förgörande skam. 25 september får Hjalmar Bergmans Chefen fru Ingeborg premiär på Örebro Teaters stora scen, med Ing-Marie Carlsson i huvudrollen. Dramatiserad av Anders Duus i regi av Helena Sandström Cruz. Biljettsläpp 25 augusti.

Örebro Teater presenterar teateråret 2021–2022

Örebro Teater släpper programmet för spelåret 2021–2022 och hoppas på att åter få välkomna publiken i salongerna. I repertoaren ryms stora namn som tyske manusförfattaren och regissören Marius von Mayenburg och två av Europas främsta scenkonstnärer, Nikita Milivojević och Amalia Bennett. Biljettsläpp 4 september 2021.

Kung Lear på ny experimentscen på Örebro Teater

Anna Pettersson är först ut med en nytolkning av Kung Lear, när Örebro Teater slår upp dörrarna till sin nya experimentscen Studion, i samband med premiären den 30 oktober. I rollen som Kung Lear ser vi Hanna Lekander.