Py Huss-Wallin blir ny konstnärlig ledare på Örebro Teater

Regissören, dramatikern och skådespelaren Py Huss-Wallin blir nästa konstnärliga ledare på Örebro Teater. Hon efterträder Rikard Lekander och startar sitt förordnande den 1 juni 2024.

Huss-Wallin har under de senaste åren bland annat stått bakom föreställningarna ”Penelope” på Teater Galeasen, ”Varför älskar inga de lesbiska på Malmö Statsteater, ”Who’s afraid of Jenny Wilson” på Dramaten och ”Britney” på Turteatern i Kärrtorp, samt var en av upphovspersonerna till projektet ”Satans demokrati” – tre scenkonstupplevelser som tog plats på 3500 kvm i ett kontorskomplex i Sickla i Stockholm under åren 2015–2017. Hon är just nu aktuell med föreställningen ”Kött” på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

På Örebro Teater har hon tidigare stått för idé och regi för föreställningarna ”Min Häst” (2021) och ”Monster och gudar på Knossos Taverna” (2023).

– Jag känner mig otroligt pirrig, förväntansfull och stolt över att ta mig an uppdraget som konstnärlig ledare på Örebro Teater. Teatern och kulturen har en enorm kraft att utmana och utveckla oss som människor. Jag tror också på teaterns möjlighet att på ett lustfyllt sätt verka i länet och möta sin publik ute på torg, arbetsplatser och i skolorna. Mer teater ut i Örebro län och fler Örebroare in på teatern, säger Py Huss-Wallin.

Py Huss-Wallin utsågs till årets ”genombrottare” 2016 av Tidningen Vi och tilldelades 2016 Stockholms stads kulturstipendium. 2023 tilldelades hon Staffan Göthes pris med motiveringen ”Till en barock, munter och satans explosiv scenkonstnär med ett inre vrål: nu kommer en ny tid!

– Teatern är en oas för fantasin och berättelserna, en plats där vi, tillsammans, kan få syn på nya perspektiv och möjliga tankesätt och mota bort hopplösheten. Jag tror på teatern som en explosiv motkraft, en mötesplats för barn, unga och vuxna, en plats där hoppet gror, tanken är fri och drömmar blir till verklighet, fortsätter Huss-Wallin.

– Det har varit ett stort intresse för tjänsten och vi är jätteglada över att kunna presentera Py Huss-Wallin som Örebro Teaters nästa konstnärliga ledare. Hon är redan känd för publiken i länet genom uppsättningar som Min häst och nu senast Monster och gudar på Knossos taverna. Py är med sitt inkluderande arbetssätt en spännande konstnär som skapar fantastiska, fantasifulla och utmanande uppsättningar. Jag tror att det kommer att uppskattas av publiken, säger Stina Westerberg, VD på Örebro Teater.

Py Huss-Wallin efterträder Rikard Lekander vars förordnande går ut sommaren 2024.

– Vi tackar Rikard för den otroligt fina utveckling teatern har haft under hans ledarskap, fortsätter Stina Westerberg.

För intervjuförfrågningar kontakta Karin Schöllin, kommunikationschef, karin.schollin@orebroteater.se eller 0730-44 98 53.

Foto Klara G. För pressbilder se MyNewsdesk.