Rikard Lekander om spelåret 2024–2025

Vi ställde några frågor till Rikard Lekander, konstnärlig ledare på Örebro Teater mellan åren 2018–2023. Om tiden på teatern, framtiden och programmet för 2024–2025, hans sista säsong.

Hej Rikard! Hur skulle du beskriva ditt sista spelår?
Spelåret bjuder förhoppningsvis på vilda kontraster och en genremässig mångfald. Jag hoppas på oväntade och färgstarka upplevelser för publiken hela spelåret. Klassiker, nyskrivet, komedi, poesi och tragedi – dessutom fortsatt lunchteater, AW-teater, en rykande färsk urpremiär och en Sverigepremiär. Kort sagt; jag tror och hoppas att det här spelåret kommer ge publiken en generös mängd minnesvärda och berörande teaterupplevelser. 

Nämn ett favoritminne från dina sex år?
Det är för många roliga, vackra, starka, sagolika och kära minnen som skapats här för att bara nämna ett. Varje enskild pjäs som spelats har bjudit på oförglömliga minnen. Men kanske är minnena från en helt vanlig föreställningsdag – vilken som helst under spelåret – de minnen som bär allra mest guldkant. Att sitta tillsammans med publiken i Örebro Teaters fantastiska salong. Höra sorlet av publikens samtal i foajén under pausen. Småprata med publikvärdarna om hur deras kväll varit. Passera in bakom scenen och se skådespelarna i sminket och känna av nerverna och sammanhållningen i ensemblen. Höra hur de peppar varandra inför akt två, kanske skämtar om något som gått snett, eller utvärderar någon replik som råkade sägas annorlunda just den här kvällen. Säga hej till teknikerna som koncentrerat ställer om scenen, rekvisitören som noggrant ställer i ordning rekvisitan, maskören som med van hand ordnar med perukerna och så vidare. 

För att sen återgå till salongen och se klart föreställningen. Uppleva publikens applåder och skådespelarnas applådtack. Att uppleva en föreställningskväll så. Både i publiken och bakom scenen. Det är att uppleva teater som bäst – i 360 grader. Så vill jag minnas och bära med mig Örebro Teater – genom minnet av alla suveräna medarbetare, länets underbara publik och de många, många fantastiska föreställningskvällarna. 

Vad ska du göra nu?
Nu ska jag först ha semester en månad och andas ut. Flytta tillbaka till Stockholm från Örebro. Vara i lugn och ro med min flickvän och långsamt försöka smälta allt som hänt under de här sex intensiva åren i Örebro. Kanske vara en del i mitt sommarhus på Öland. Sen börjar jag som konstnärlig ledare på en annan länsteater – Kalmar Länsteater. Det känns roligt att ta vidare mina kunskaper härifrån till ett nytt teaterhus. 

Örebro Teater tackar Rikard Lekander för sex fina år på teatern och önskar honom all lycka på sina nya äventyr.