Thrillerföreställning för familjen på Örebro Teater

Örebro Teater sätter upp en thrillerföreställning för hela familjen, som vrider och vänder på frågan om människans undertryckta sidor och sociala masker. Jekyll vs Hyde spelas på turné i Örebro län för mellanstadiet och visas offentligt den 7 maj på Lilla scenen, Nya China. Föreställningen ges i samarbete med Dalateatern.

I en nära framtid råder äntligen lag, ordning och disciplin. Men det viskas om en monstruös gestalt på stadens dimmiga gator. En fruktansvärd, gåtfull individ vid namn Mr Hyde som skapar kaos var han är går. Privatdetektiven Jekyll får i uppdrag att hitta honom, men han inser snart att svaret på gåtan kanske har mer med honom själv att göra än han är bekväm med. Är Mr Hyde en avvikande psykopat som måste bekämpas, eller en oundviklig del av oss alla?

– Robert Louis Stevensons klassiska roman var genrebildande både för thriller-, crime- och skräckgenren. Gustav Tegbys fritt tolkade modernisering av boken förlägger pjäsen i en framtidsdystopi med stor inspiration från film noir. En genre jag försökt inspireras av i iscensättningen och i pjäsens visuella uttryck. Dubbelnaturen som tematik känns åter aktuell inte minst för yngre åldrar med tanke på hur vi i dagens samhälle kan gömma oss bakom sociala medier och internets anonymitet och leva ut våra inre monster. Vad händer med moralen när vi inte längre ser konsekvenser av våra handlingar, säger Rikard Lekander, regissör.

Jekyll vs Hyde är en spännande, atmosfärisk och mörkt poetisk berättelse inspirerad
av Robert Louis Stevensons skräckklassiker Dr Jekyll och Mr Hyde. Bakom dramatiseringen står Gustav Tegby, en av Sveriges mest uppskattade dramatiker som skrivit ett tjugotal pjäser och som spelats på en mängd olika teatrar både i Sverige och utomlands. Hans romandebut Beröringen hyllades unisont av kritikerna och nominerades till Norrlands litteraturpris och han är också en av författarna bakom radioserierna Marvinter och De dödas röster. 

Föreställningen regisseras av Rikard Lekander, skådespelare, regissör och Örebro Teaters konstnärlige ledare, som bland annat startade Sveriges första professionella skräckteater, Farozonen, 2009. 

Föreställningen ges i samarbete med Dalateatern. Spelas på turné i Örebro län, för årskurs 4–6 våren 2022. Offentlig föreställning: 7 maj kl. 15.00. 

MEDVERKANDE Jakob Bladh, Anders Hambraeus, Susanne Hellström, Myra Neander, Richard Sseruwagi

DRAMATISERING Gustav Tegby REGI Rikard Lekander SCENOGRAFI Gunnar Ekman KOREOGRAFI Cecilia Milocco KOSTYMDESIGN Lena Adamsson* LJUSDESIGN Ann-Marie Fritiofsson MASKDESIGN Elin Bergström*

*Praktikant från Stockholms konstnärliga högskola