Py Huss-Wallins första säsong

Nu släpper Örebro Teater Py Huss-Wallins första teatersäsong. Huss-Wallin tillträdde som konstnärlig ledare i mars 2024 och presenterar nu sin första repertoar. Först ut är The Clash was here, en nyskriven musikteater om när The Clash spelade på Stora hotellet i Örebro 1977. Det blir också klassiker i nytappning, modern folksaga för de yngsta och ljudvandring med gripande berättelser utifrån HBTQI+perspektiv.

The Clash was here är en nyskriven pjäs om en historisk händelse i Örebro län, som binds samman med andra händelser i världen året 1977. Ett dråpligt, musikaliskt drama med hela Örebro Teaters ensemble på scenen, i regi av Py Huss-Wallin.

Föreställningen är första delen i Örebro Teaters trilogi This is Örebro. Projektet sträcker sig över tre spelår och kommer presentera tre nyskrivna föreställningar baserade på verkliga händelser som skett i Örebro län de senaste decennierna. Föreställningarna skrivs av Nils Granberg och Py Huss-Wallin, Hans Christian Thulin samt Amar Jašarević. Föreställningarna är länkade till varandra men går att se som fristående verk. 

– Det är med stor glädje och förväntan jag nu presenterar kommande spelår, fyllt av nyskrivna pjäser, länsförankrade berättelser, omvälvande klassiker, roliga nytolkningar och experiment! Vi ger också stort fokus och plats åt nya generationer scenkonstnärer med andra perspektiv. Vi vill se till att teatern fortsätter utforska metoder för att skapa scenkonst och prioritera föreställningar där kollektivet står i fokus, säger Py Huss-Wallin, konstnärlig ledare.

På Stora scenen ges också Selma Lagerlöfs klassiker Herr Arnes penningar, i dramatisering och regi av Hanna Nygårds – ett epos där sexton roller gestaltas av sex skådespelare. Säsongen avslutas med Tjechovs Tre systrar, i regi av Magdi Saleh. Med en ensemble bestående av enbart afronordiska skådespelare ställer den viktiga frågor om vilka kroppar som får bebo våra klassiker.

I samband med Nerike Pride får ljudvandringen Vanja walked here premiär 25 augusti. 1971 hölls den första prideparaden i Europa, just i Örebro. Tolv personer gick en tyst demonstration för HBTQI+personers rättigheter från Järntorget till Stortorget. Under temat ”Det var här som jag blev jag” har Örebro Teater samlat in berättelser från personer som identifierar sig som kvinna och HBTQI+. Utifrån dessa berättelser har kompositören och ljudkonstnären Anna Haglund skapat en ljudvandring som guidar lyssnaren runt i centrala Örebro.

Under säsongen ges också frigruppen Hjärter fem ett sommarresidens med klassikern Oidipus i nytappning, och nyutexaminerade konstnärer skapar skräck-talkshow på experimentscenen Studion i ett turboprojekt inför Halloween. 

För barn och unga får bland annat den nyskrivna pjäsen Mästerskapet Bästa djur premiär våren 2026. Skriven av Alma Lindé och regisserad av Sara Ribbenstedt. En modern folksaga för lågstadiet. 

Den 14–17 maj bjuder teatern in till säsongspresentation på Stora scenen. Där får publiken möta skådespelare och regissörer från kommande säsong.

Utforska hela programmet här. 

För intervjuförfrågningar kontakta Erik Wärlegård, erik.warlegard@orebroteater.se+46 70-203 86 59.