Örebro Teater släpper teaterserie

Med manus och regi av Jörgen Dahlqvist släpper Örebro Teater en specialskriven, digital teaterserie i åtta delar, med premiär den 22 mars på teaterns digitala playkanal.

Mitt under brinnande pandemi ger föreställningen I ett fält av guld, oss ett samtida tvärsnitt av det samhälle vi nu lever i. Under åtta avsnitt får vi följa elva personer – kärleksrelationer som går sönder och uppstår, ensamhet och en längtan efter att få möta andra människor. Med utgångspunkt i de olika orterna i Örebro län berättas en berättelse om ett Sverige idag och om hur pandemin påverkat vårt sätt att relatera till varandra.

– Ensamhet som existentiell grundfråga har fått en helt ny innebörd när vi nu förväntas undvika andra människor. Hur påverkas vi av den här friska och ibland också emotionella distanseringen? Hur påverkas våra relationer? Pandemin och dess sociala konsekvenser löper som ett genomgående tema genom alla porträtt. Det finns en önskan att återigen kunna ses fysiskt och helt enkelt ha tid och ork att lyssna, säger Jörgen Dahlqvist.

– Ambitionen med I ett fält av guld är skildra ett Sverige som kanske inte alltid syns på teatern: Människor i mindre orter utanför storstäderna som kämpar med sina liv. Vi möter människor i Laxå, Karlskoga, Askersund, Vintrosa och Frövi som försöker få vardagen att gå ihop samtidigt som de brottas med de stora existentiella frågorna. Vi hoppas att den här föreställningens collage kan ge en panoramavy över samtiden, fortsätter han.

Jörgen Dahlqvist är grundaren bakom teaterfenomenet Teatr Weimar i Malmö och har ända sedan början av tvåtusentalet varit en av landets mest tongivande regissörer, med en hel rad framgångar bakom sig både nationellt och internationellt. På Örebro Teater har han tidigare regisserat föreställningen Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula. Föreställningen är en del av den konstnärliga forskningen kring nya sceniska format på Teaterhögskolan i Malmö, där Jörgen är lektor i teater och samhälle.

Vad: I ett fält av guld
När: Premiär 22 mars
Hur: Gratis på Örebro Teater Play

Medverkande: Malin Berg, Ole Forsberg, Katarina Krogh, Hanna Lekander, Rikard Lekander, Linus Lindman, Wayra Monasterio, Othman Othman, Angelica Radvolt, Maria Simonsson, Hans Christian Thulin

Läs mer här.