Örebro Teater släpper hörspel om chilenskt arv

Örebro Teater släpper nu ett hörspel för vuxna, med manus och regi av Wayra Monasterio. Berättelsen tar avstamp i Monasterios chilenska arv och berättelsen om urfolket Mapuche. Jag drömmer om Araukanien är ett drömlikt ljudspel för vuxen publik i en akt. Premiär 21 maj kl. 18.00 på Örebro Teater Play.

Berättelsen startar med Wayra Monasterios letande efter sig själv i relation till sitt andra land Chile och leder honom vidare in mot det chilenska urfolket Mapuche. Hans sökande för honom tillbaka till sin pappa och deras gemensamma arv. Där i, längst ner, finner han berättelsen om krigsgeneralen Lautaro.

Med avstamp i fem stora avgörande ögonblick i Lautaros liv följer Wayra och hans pappa Luis med honom på resan och fantiserar över hur en ensam och ung man kunde åstadkomma så mycket. Tillslut börjar Lautaros kamp säga något om dem själva och om vad det är Chile faktiskt har gått och fortfarande går igenom. 

– Jag har länge haft ett behov av att närma mig mitt chilenska arv men inte vetat riktigt hur. Jag ville skriva en föreställning om känslan av att höra till men samtidigt vara utanför. När möjligheten kom att jobba tillsammans med min pappa som musiker uppenbarade sig samtidigt spåret om Lautaro som en röd tråd genom sökandet efter tillhörighet. Arbetet förde oss inte bara närmre Chile och landets komplicerade historia utan även varandra, säger Wayra Monasterio.

Jag drömmer om Araukanien är en berättelse som på ett medryckande och musikaliskt sätt påminner oss lyssnare om kolonialismens brutala konsekvenser. Wayra lyckas berätta den både personligt och med sagans kraft som både förhöjer och fördjupar. Ger oss som lyssnare möjligheten att själva färdas bort i både tid och rum och leva oss in i mapuchefolkets öde. Ett öde som angår oss alla och ställer frågor om identitet, frihetslängtan och kampen om rättvisa som fortsätter långt in i våra tidevarv, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare på Örebro Teater.

För manus, röst, ljuddesign och regi står Wayra Monasterio. Han är skådespelare och musiker och det här är hans första hörspel. På Örebro Teater har man kunnat se honom i familjeföreställningen Twerk Face och den digitala teaterserien I ett fält av guld.

För komposition, arrangemang och ljuddesign står Luis Monasterio. Han är musiker med bas i Flen och det här är hans första engagemang som teatermusiker i ett hörspel. 

Hörspelet finns att ta del av, kostnadsfritt på Örebro Teater Play, samt på plattformar där poddar finns. Premiär 21 maj kl. 18.00.

Manus och regi, röst och ljuddesign: Wayra Monasterio
Arrangemang, komposition, inspelning och ljuddesign: Luis Monasterio
Mix/Mastring: Camilo Monasterio
Foto: Elvira Glänte
Producent: Michael Stave