Örebro Teater på internationell teaterfestival

Idag, den 1 juli, spelar Kung Lear på den internationella teaterfestivalen REGIONS i Hradec Králové, Tjeckien. Festivalen är en av Tjeckiens största och viktigaste teaterfestivaler och anses vara en nyckelfaktor till landets rika tradition av teaterfestivaler och brukar beskrivas som Tjeckiens svar på Avignonfestivalen. 

– Det är väldigt roligt och hedrande att Örebro Teater och Kung Lear uppmärksammas av en festival med så gott renommé och en festival som har föreställningar från hela världen i sitt program. Ett kvitto på att vi har en repertoar som skapar nyfikenhet och uppmärksamhet även internationellt, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare på Örebro Teater.

– Det känns väldigt ärofyllt att få representera Sverige och Örebro med denna högaktuella historia om en maktfullkomlig härskare. Tillsammans dissekerar vi honom och ser honom falla! säger Hanna Lekander som ensam spelar alla roller. 

Kung Lear i djärv bearbetning och regi av Anna Pettersson hade premiär på Örebro Teater hösten 2021 och får nypremiär den 19 november på teaterns experimentscen Studion. Hanna Lekander prisades 2021 för årets teaterprestation för sin gestaltning av Kung Lear. Priset delades ut av Samfundet Örebro Stads- och Länsbiblioteks vänner.

Läs mer om föreställningen här.