Örebro Teater och Västmanlands Teater i gemensam storsatsning

Hösten 2023 gör Örebro Teater och Västmanlands Teater en gemensam storsatsning i Sverigepremiären av Lucy Kirkwoods Himlavalvet (The Welkin) i regi av Marie Parker Shaw. Med hela femton skådespelare i ensemblen är uppsättningen troligtvis en av de mest spektakulära uppsättningarna på någon av landets länsteatrar i höst. 


Året är 1759 på landsbygden i östra England. Sally Poppy (spelad av Evelina Norén Sandberg) står anklagad för att ha mördat en liten flicka och har erkänt brottet. Hon hävdar att hon inte kan hängas på grund av havandeskap. För att avgöra om hon talar sanning eller ej, har domstolen bestämt att en jury bestående av 12 husmödrar ska avgöra frågan – talar Sally sanning, bär hon på ett foster och ska hennes liv därför skonas?

I en tid där mysticism, vidskeplighet och religion står högre än vetenskapen, blir de tvingade att ta ett livsavgörande beslut baserat på ”en bädd av åsikter”. Alla med sina egna personliga intressen i saken. I realtid får vi följa kvinnornas moraliska dilemman i en värld där de vanligtvis inte har någon makt alls. 

– Få pjäser har vid en första genomläsning förmågan att verkligen gripa tag i en, än mindre få något att vibrera i en. Men precis det upplevde jag när jag läste Himlavalvet. Den är spännande, oförutsägbar, politisk, tragisk men även rolig. Det är stor dramatik, helt enkelt, säger Marie Parker Shaw som står för både översättning och regi.

Senast de båda teatrarna samarbetade var 2015 i uruppsättningen av En slavisk dans av Staffan Göthe. Produktionen regisserades av Rikard Lekander som nu är konstnärlig ledare på Örebro Teater. 

– Det är just den här typen av uppsättningar som är så lustfyllda att samarbeta kring.  Ingen av våra teatrar hade haft ekonomiska muskler att genomföra en så här stor produktion på egen hand, men tillsammans skapar vi förutsättningar som gör det möjligt, säger Rikard Lekander.

– Det är en ynnest att få samarbeta med Örebro Teater. Ända sedan Marie föreslog Himlavalvet, har det känts som att det kan bli årets teaterhändelse. Därför känns det extra bra att kunna erbjuda den till publiken i både Örebro och Västerås, säger Niklas Hjulström, Teaterchef Västmanlans Teater.

Spelperiod Västerås:  30 september – 28 oktober 2023
Spelperiod Örebro: 10 november – 9 december 2023

BILJETTSLÄPP ÖREBRO TEATER 24 MAJ.

Till föreställningssidan.

Till pressmeddelandet.