The last dream of William Shakespeare

En rikt visuell och musikalisk föreställning som ger liv till mänsklighetens drömvärldar.

Shakespeares drömmar kan fungera som ett omen eller ett förebådande kring framtiden eller avslöja hemligheter från det förflutna. Drömmar som vänder upp och ner på privilegier, makt och status i en sensuell kullerbytta.

Shakespeare skriver om skymningsvärldar som människor besöker, befolkad av mytologiska varelser. Drömvärldar som leder till djupa inre förändringar och förvandlingar. Shakespeares drömmar kapar alla band med verkligheten och skapar en värld där rädslor, begär, fantasier, nutid och dåtid kan mötas. Gränserna mellan liv och död, verkligheten och det irrationella, är utsuddad och världarna smälter samman.

The last dream of William Shakespeare är en föreställning som skapats genom att väva samman skådespelarnas drömmar med välkända scener ur William Shakespeares pjäser. Detta drömspel utforskar verklighetens absurditet och drömmarnas verklighet, med William Shakespeare som vår guide – han som förstod illusionen av mänsklig existens.

“Vi är samma stoff som drömmar vävs av. Våra korta liv omfamnas av en sömn.” – William Shakespeare.

För regi och koreografi står två av Europas främsta scenkonstnärer, Nikita Milivojević och Amalia Bennett. Deras modiga och innovativa tolkningar av klassiska dramer har blivit berömda över hela världen och lett fram till att de är ett återkommande radarpar på några av Europas största teaterhus. Nikita är också professor i regi på Teaterhögskolan i Novi Sad, Serbien och var under många år konstnärlig ledare både för Nationalteatern i Belgrad och för en av Europas främsta scenkonstfestivaler BITEF. Amalia är återkommande teaterkoreograf på nationalteatrarna i Aten och Thessaloniki i Grekland och har även gjort en rad uppmärksammade föreställningar i bland annat Kina, Kanada, Italien, Slovenien, Serbien, Tyskland och USA.

Nu när deras unika sceniska uttryck för första gången möter en svensk publik så blir det på Örebro Teater.

”Det är i replikerna som personerna lever. Men vad händer om vi låter texten sväva fritt, oberoende av de personer som yttrar dem? Det är vad vi nu kan se i vad som rimligen måste vara en av teatersäsongens bästa teaterföreställningar.”

Claes Wahlin, Aftonbladet

”Ensemblen kastar sig mellan roller, transformationer och djupa Shakespearesanningar utan darr på rösten”

Lars Ring, SvD

”Det här är teater när det är som bäst. Lekfullt, galet och infallsrikt utan skyddsnät. Samspelet mellan skådespelarna känns sömlöst och såväl dialog som koreografi flyter utan ansträngning genom hela föreställningen.”

Måns Uggla, NA

SPELDATUM

SPELTID
2,5 timmar, inklusive paus

INFORMATION

Ingår i abonnemang 2021/2022

Syntolkas 4 maj.

Myggmikrofoner används på denna föreställning.

SCEN: Stora scen

PRIS:
Ordinarie 330:–
Student 180:–

PAUSFIKA:
Förbeställ ditt pausfika via rosengrensskafferi.se/teater/. Pausfikat serveras i Caféet en trappa upp.

MEDVERKANDE & PRODUKTION

Föreställning devicad fram av: Nikita Milivojevic, Amalia Bennett, Vesna Stanisic, Malin Berg,
Madeleine Ferraud, Ole Forsberg, Katarina Krogh, Linus Lindman, Wayra Monasterio,
Cecilia Nilsson och Othman Othman