Stackars Birger

En spring-dörrarna-tragedi om övergreppens dominoeffekter som inbjuder till både högljutt flabbande och en stunds lindring av samtidsångesten.

Gisela Vannefjord, sufflös på en av de stora teatrarna, har tillräckligt länge stått ut med regissören Birger Königs härskartekniker. Efter en händelse vid en repetition, där han träder över alla gränser, får hon nog. Hon kidnappar honom och låser in honom i potatiskällaren.

Birgers dotter, influencern Clotilda, letar febrilt efter sin pappa och misstänker Gisela för inblandning i hans försvinnande. Dessutom måste Gisela hantera sin efterhängsne granne Ricky, och se till att Birger får sin päronsmakis regelbundet. Allt hotar att falla samman, hur ska det gå?

Stackars Birger är en spring-i-dörrarna-tragedi om övergreppens dominoeffekter som inbjuder till både högljutt flabbande och en stunds lindring av samtidsångesten. En på samma gång hejdlöst rolig och djupt allvarlig berättelse om maktmissbruk och hämnd.

Pjäsen bygger på Martina Montelius Storytel Original, en serie skriven exklusivt för ljudbokstjänsten Storytel, som skrevs under #metoo-hösten och som har kallats för den första #metoo-romanen. Nu får berättelsen urpremiär som pjäs.  För regin står Josefin Ankarberg, en av de drivande krafterna bakom en av Stockholms mest tongivande och uppmärksammade frigrupper, moment:teater.

Martina Montelius har för Örebro Teater tidigare skrivit pjäsen Förhör som under förra spelåret blev varmt mottagen både av publik och kritiker, och som blev uttagen till Bibu – scenkonstbiennalen för barn och unga. Med Stackars Birger återkommer hon nu till Örebro Teater med sin mästerliga språkekvilibrism och egensinniga humor.

Pjäsen bygger på Martina Montelius Storytel Original, en serie skriven exklusivt för ljudbokstjänsten Storytel, som skrevs under #metoo-hösten och som har kallats för den första #metoo-romanen. Nu får berättelsen urpremiär som pjäs. 

MEDVERKANDE & PRODUKTION