Skapelsen

Nyskrivet relationsdrama om framtiden, dåtiden och vårt absoluta nu. 

Det är natt. Höggravida Hanna går upp för att kissa. Hon är ensam hemma, ändå är toalettdörren låst. Vem är där? Det visar sig vara My, Hannas ofödda dotter. My är vuxen och påstår att det är hennes lägenhet. Men hon känner igen sin mamma. Hon kan bara inte fatta att hon är ung… att de är lika gamla! 

Tiden har slagit en kullerbytta, två parallella tidsåldrar möts, år 2023 och 2063. Ett svindlande möte som blottlägger hur mänskliga livsvillkor skiljer sig åt i olika tider.  

Skapelsen är ett innerligt och lekfullt drama om moderskap och framtidstro – med den akuta klimatkrisen som fond. Hur påverkar klimatfrågorna vårt förhållningssätt kring föräldraskap? 

Är vi den första generationen som kan ana ett slut för mänskligheten på jorden? Enligt klimatforskaren Johan Rockström är nödläget vi befinner oss i just nu ”världens viktigaste berättelse”. Ada Berger försöker närma sig klimatkrisens ödesfrågor genom att titta på våra närmaste relationer. Vad är det att ingå i en lång generationskedja och hur ska vi agera för att också våra barn ska kunna skaffa barn? Ada Berger står också för regi. Tidigare har hon bland annat skrivit och regisserat några succéföreställningar baserade på Liv Strömqvists seriealbum. 

Skapelsen produceras i samarbete med Riksteatern. 

”I detta rum fångar Madeleine Ferraud och Karin Bengtsson mötet mellan mor och dotter med en lyhördhet som rör sig mellan skepsis, ömhet och förtvivlan. Men här finns också utrymme för en skruvad humor…”

Dagens Nyheter

”Föreställningen utspelar sig på gränsen mellan det oerhörda, det vardagliga och det imaginära. Det är en tidsresa och en apokalyptisk vision på samma gång. ”

Svenska Dagbladet

”Ada Bergers text böljar varsamt fram och tillbaka. Bygger fram en barndom i lägenheten fylld av närhet och värme, men också sorg. ”

Länstidningen, Östersund

SPELDATUM

SPELTID

Ca 75 minuter. Ingen paus.

INFORMATION

Ingår i abonnemang 2022/2023

Syntolkning 12 maj.
OBS. Syntolkningen påverkar inte övriga besökare.

PRIS:
Ordinarie 320:– inklusive serviceavgift.
Student 160:– inklusive serviceavgift.

SCEN: Stora scenen

MEDVERKANDE & PRODUKTION