Råttfångaren

Älskad folksaga som storslagen utomhusföreställning för hela familjen.

Det går bra nu! I den välmående lilla staden vid floden blomstrar affärerna och pengarna rullar som aldrig förr. Stadsborna kan leva flott, slå på stort och köpa nytt! De skaffar snofsigare kläder, högre hattar och lyxigare vanor, ja det tycks faktiskt inte finnas några gränser för extravaganserna! Ingen vill vara sämre än grannen och alla fasader är ordentligt putsade. Som sagt, det går bra nu.

Det byggs för fullt i stadens nya hamn och trots att oroliga röster höjs för att hamnbygget kan få konsekvenser för både djur, natur och staden längre ner längs floden, är det ingen som vill höra på det örat. Nej här är det utveckling som gäller och ingenting får stå i vägen för den kommande hamninvigningen, kosta vad det kosta vill!

Men när en mystisk främling dyker upp sprider sig en känsla av att något olustigt ska hända, något som inte alls är bra. Bakom den glättiga fasaden är allt kanske inte heller riktigt som det ska? Då staden plötsligt invaderas av råttor är katastrofen ett faktum, huspriserna rasar och folk är i uppror. Kan ingen göra något? 

Och visst finns det hjälp att få, till och med närmre än någon kunnat tro. Men när det lovas runt men hålls tunt, ställs saker på ända och i staden invid flodens källa blir ingenting sig någonsin likt.

Råttfångaren baseras på den klassiska sagan Råttfångaren i Hameln som har sitt ursprung i en folksägen från medeltiden. En älskad folksaga tolkad många gånger, bland annat av bröderna Grimm och Disney. Råttfångaren som karaktär återfinns ofta i både filmer och tv-serier.. 

I Örebro Teaters myllrande och mullrande version ryms både trams och allvar när vi bjuder på ett sommarteateräventyr för hela familjen på Spelgården i Wadköping. I en visuell sagokaramell berättar den 55 personer starka ensemblen en historia om hur svårt det kan vara att få människor att se till annat än sitt eget bästa, om mod och om vikten av att våga säga ifrån mot orättvisor.  Allt inramat med en formsäker regi och dramatisering av Johanna Huss – en av teatersveriges mest erfarna och uppskattade regissörer. Som konstnärlig ledare för Enskedespelet i Stockholm har hon utvecklat en unik förmåga att skapa verk för stora ensembler bestående av en blandning av professionella och amatörskådespelare.

Föreställningen rekommenderas från 6 år.

Råttfångaren görs i samverkan med Teater Martin Mutter och Amatörteatersamverkan i Örebro län samt länets amatörteaterkonsulenter. Arrangeras i samarbete med Wadköping, Örebro Kommun.

HÖR REGISSÖREN BERÄTTA

SPELDATUM

SPELTID
2 timmar inklusive paus.

INFORMATION

PRIS:
Vuxen 150:–
Barn 80:–

I mån av plats säljer vi biljetter innan föreställningen på Spelgården i Wadköping. Vi öppnar 1 timma innan föreställningen.

Rekommenderas från 6 år.

SCEN: Spelgården, Wadköping

OBS. Spelas utomhus. Kläder efter väder. Paraplyer tillåts inte.

MEDVERKANDE & PRODUKTION

Dessutom medverkar amatörskådespelare från hela länet:
Agnes Gustafsson, Alexandra Carlstedt, Anne Matthiesen, Annelie Ulvebring, Bodil Andersson, Camilla Olsson, 

Carola Blixt, Charlie William-Olsson, Daniel Sverker, Ebba Israelsson, Elin Andersson, Elin Orman, Elma Säterhagen Lekander, 
Enso Hedlund, Frida Sollén, Hanna Jenneblad, Ines Orman, Ingrid Björkegren, Ingrid Pincus, Ingrid Thulin, Irene Andersson, 
Johanna Norsell , Jonas Åhsberg, Lo Magnusson Pincus, Ludvig Jenneblad, Marina Hirverud, Martin Magnusson, 
Martina Rensmo Widlund, Martina Tallqvist , Mely Moberg Ackebo, Mika Magnusson Pincus, Mikael Boqvist, Noah Lagerträd, 
Nora Sjöö, Olle Ohlsson, Petter Kristiansson, Rebecka Helgesson, Rod Cansby, Sanne Tetzlaff, Sofia Palm, Solveig Lütz, 
Sonja Pincus, Svante Axelsson, Svante Eklund, Tanya Solodova, Thilde Ulfgren, Ulrika Rylander, 
Winston Oest, Yasmin Andersson el-dabaja