Nästa andetag

Ett romantiskt apokalypsdrama.

Det namnlösa paret (spelade av Maria Simonsson Thulin och Hans Christian Thulin) oroar sig för isbjörnarna och äter importerade avokados. De är arga över koldioxidavtrycket hos en blivande bebis (”10 000 ton CO2”) och överväger att plantera träd för att kompensera skadorna. 

Med en stor portion humor får vi följa hur deras samveten tyngs av deras egna medelklasshycklerier och den till synes omöjliga uppgiften att få in ”rädda planeten” i livspusslet. 

Den moderna människans neuroser och dubbelmoral hånas försiktigt. Med ömsint humor ställs frågan var idealismen och idén om att vara ”goda människor” tar vägen i en tid och en värld där uppgiften ofta känns övermäktig? 

Nästa andetag är ett frenetiskt och rörande porträtt av bristfällig kärlek i en bristfällig värld, som ömsint exponerar neuroserna hos ett modernt par som kämpar för att lägga sina principer åt sidan. ”Världen är körd”, säger paret och grämer sig över att bilda familj på ett överbefolkat jordklot. Hur stort är egentligen det individuella ansvaret för att rädda planeten? 

Sedan Duncan MacMillans pjäs om modern kärlek och klimatkrisen först iscensattes 2011 har den spelats världen över. Föreställningen regisseras av Olle Jernberg, en av teatersveriges mest anlitade och uppskattade regissörer. På Örebro Teater har han tidigare regisserat Förhör av Martina Montelius. 

”Bland det bästa som visats på Örebro Teater de senaste 45 åren.”

Martin Dyfverman, Kulturdelen

”Det äkta paret Maria Simonsson Thulin och Hans Christian Thulin är, om man betänker pjäsens syn på kärlekens fallgropar, förvånansvärt samspelta och mycket roliga.” 

Astrid Lindén, NA

”Det är imponerande, glänsande. De spelar som i en slags trance kan jag tycka. Ingen av dem har varit bättre än detta.”

Martin Dyfverman, Kulturdele

BAKOM KULISSERNA

SPELDATUM

Torsdag 1 juni, 2023, 10.00

FOLKETS HUS DEGERFORS, TEATERSALONGEN

Onsdag 12 april 19.00, fika serveras från 18.00.

Biljettpris: 100kr, köpes på plats med swish eller kontant.

Arrangör: Folkets Husföreningen Degerfors.

SPELTID

1,5 timme. Ingen paus.

INFORMATION

Ingår i abonnemang 2022/2023

Kindmikrofoner används på denna föreställning.

Syntolkning 22 mars.
OBS. Syntolkningen påverkar inte övriga besökare.

PRIS:
Ordinarie: 320:– inklusive serviceavgift.
Student 160:– inklusive serviceavgift.

SCEN: Stora scenen, Storgatan 1

SKOLFÖRESTÄLLNINGAR:
Spelas på turné i länet för gymnasiet under veckorna 13–19.

FÖR FRÅGOR OCH INTRESSEANMÄLAN:
Jenny Tallén
Email: skolbokning@orebroteater.se
Telefon: 076-579 14 80

MEDVERKANDE & PRODUKTION

Teaterpedagogik i samband med våra skolföreställningar

I samband med våra skolföreställningar ingår efterarbete tillsammans med vår teaterpedagog Lisa Arenö och möte med skådespelarna. Eleverna kommer att få arbeta med övningar och samtal från de teman föreställningen tar upp. Arbetet tar 40 minuter och ingår när ni bokar föreställningen. För frågor, kontakta Lisa på lisa.areno@orebroteater.se