Jag drömmer om Araukanien

Nyskrivet, drömlikt hörspel för vuxen publik. Om att ha ett andra hemland och sökandet efter sig själv i relation till det. Digital premiär 21 maj kl. 18.00.

”2019. Jag ser på nyheterna att det brinner i Chile. Mitt andra land. Mitt andra folk. Det brinner hos människorna, i deras hem och på deras gator och torg. De protesterar mot att deras löner är för låga, deras levnadskostnader för höga och för att konstitutionen som allting vilar på och som skrevs under diktaturen fortfarande inte har ändrats.”

Jag drömmer om Araukanien är ett drömlikt hörspel för vuxen publik. Berättelsen startar med Wayra Monasterios letande efter sig själv i relation till sitt andra land, Chile, och leder honom vidare in mot det Chilenska urfolket Mapuche. Hans sökande leder honom vidare tillbaka till sin pappa och deras gemensamma arv. Där i, längst ner, finner han berättelsen om Lautaro.

Lautaros historia utspelar sig i Araukanien, området och regionen som ligger söder om Bióbió-floden, som nästan delar Chile på mitten. Med avstamp i fem stora avgörande ögonblick i Lautaros liv – från att han blev kidnappad av spanjorerna som elvaåring tills han som sjuttonåring blir krigsgeneral för sitt eget folk – följer Wayra och hans pappa Luis med honom på resan och fantiserar över hur en ensam och ung man kunde åstadkomma så mycket. Tillslut börjar Lautaros kamp säga något om dem själva och om vad det är Chile faktiskt har gått, och fortfarande går igenom. 

QUE VIVA LOS MAPUCHES!

För manus, röst, ljuddesign och regi står Wayra Monasterio. Han är skådespelare och musiker och det här är hans första hörspel. På Örebro Teater har man kunnat se honom i familjeföreställningen Twerk Face och den digitala teaterserien I ett fält av guld. Spelåret 2021–2022 är han aktuell med The last dream of William Shakespeare.

För komposition, arrangemang och ljuddesign står Luis Monasterio. Han är musiker med bas i Flen och det här är hans första engagemang som teatermusiker i ett hörspel. 

SPELPERIOD

  • 21 maj 202112 jul 2021

INFORMATION

Premiär 21 maj 2021.
Går att lyssna till kostnadsfritt på Örebro Teater Play eller plattformar där poddar finns.

SPELTID: 64 minuter

SCEN: PLAY

MEDVERKANDE & PRODUKTION

TACK TILL

Frida Stavnes
Lisen Monasterio
Camilo Monasterio
Martin Bengtsson
Jörgen Dahlqvist
Michael Forsberg