Blue Air

Ett maniskt drömspel om att falla fritt, av Paula Stenström Öhman. Nypremiär på Orionteatern i Stockholm den 19 november 2022.

Under en sommar rasar en förtvivlad saknad i Rita. Motivet har skiftat, ingenting går längre ihop. Driven av en oändlig längtan och stigande oro söker hon efter det som gått förlorat. Hon slutar sova, sköta sitt arbete och ta hand om sin son Sammy. Folk blir obekväma och nervösa. Vad är det som har hänt? Varför går hon runt i skogen och lyssnar på musik? Har Rita blivit galen? Och vem är Valentin?

På ortens psykiatriska klinik träffar Rita andra som också tappat fotfästet. Några är patienter, några är anhöriga och personal, några svävar mellan liv och död. En kväll inträffar en våldsam incident som sätter en kedja av minnen och händelser i rörelse bakåt och framåt i tiden. Rita är vårt opålitliga vittne. Och snart är ingenting sig likt.

Blue Air är en ömsint resa genom en samtida verklighet, från själens mörkaste skrymslen och hela vägen upp i det blå.

Under de senaste tio åren har antalet sjukskrivningar till följd av utmattning och depression skjutit i höjden. Hyllade dramatikern Paula Stenström Öhman tar sig nu an ämnet i sin nya pjäs, som är en närgången djupdykning i svensk psyksjukvård och den växande psykiska ohälsan.

För regin står Oskar Thunberg. Båda är grundare till en av Stockholms mest omtalade fria teatergrupper just nu, Lumor. Deras säregna estetik som sammanblandar dokumentär trovärdighet med teatral lekfullhet har gjort stor succé i hela landet. Med spänning och stämningsfull fingertoppskänsla skapar duon även denna gång ett tankeväckande samtidsdrama med ett ensemblespel som inte lämnar någon oberörd.

Paula Stenström Öhman är ett av de senaste årens mest omtalade dramatikernamn, med pjäser som People Respect Me NowJag tror på dig Anita och Ocean bakom sig. Hon fick Ibsenpriset 2016 och Henning Mankells stipendium 2015.

Blue air hade urpremiär på Örebro Teater i december 2019, och gästspelar hösten 2022 på Orionteatern i samarbete med Lumor och Orionteatern med stöd från Riksteatern, Kulturrådet och Stockholms stad Kulturförvaltning.

SPELTID
2 tim 45 min, inkl paus.

SPELPERIOD

  • 19 nov 202226 nov 2022

MEDVERKANDE & PRODUKTION