Anna Freud, Djävulsflickan och Jaget

Välkommen till psykoanalysens spännande värld! Om försvarsmekanismer, freudian slips, märkliga drömmar och om hur viktigt det är att få prata med någon som lyssnar när man har det svårt.

I föreställningen Anna Freud, Djävulsflickan och Jaget får vi lära känna Anna Freud och hennes pappa Sigmund – han som blev psykoanalysens fader med hela världen. Vi följer Annas resa från barndomens nyfikna smygande på pappan när han arbetar, till det att hon själv startar egen mottagning för psykoanalys av barn. Hur kan det egentligen ha varit att ha Sigmund Freud som pappa? Föräldrar kan ju vara nog så jobbiga och motsägelsefulla men att ha en pappa som myntade begreppen ”Oidipuskomplex” och ”det undermedvetna” och som dessutom gärna analyserade sina barns drömmar vid frukosten kan ju inte ha varit helt enkelt… 

Anna Freud bröt helt ny mark när hon började ta emot barn för psykoanalys och i föreställningen får vi möta en av hennes allra första patienter, Djävulsflickan, som har svåra tvångshandlingar och många aggressiva utbrott och som kommer till Anna och undrar om hon kan ta ut djävulen som bor i henne. Anna svarar ja och det visar sig bli ett arbete som ska ställa henne inför helt nya utmaningar som psykoanalytiker. I föreställningen får vi också höra röster från högstadieelever runt om i Örebro län och deras tankar om bland annat drömmar, mardrömmar och det undermedvetna.

Med humor, lekfullhet och på största allvar berättar föreställningen om psykologi, försvarsmekanismer, freudian slips, märkliga drömmar och om hur viktigt det kan vara att få prata med någon som verkligen lyssnar när man har det svårt.  

För manus och regi står Josefin Ankarberg, en av de drivande krafterna bakom en av Stockholms mest tongivande och uppmärksammade frigrupper, moment:teater.  På Örebro Teater har hon tidigare regisserat Stackars Birger, som spelades för örebropubliken hösten 2020.

Rekommenderas från 10 år.

OBS. Från 1 december behöver du som är över 18 år kunna uppvisa ett vaccinationsbevis när du besöker oss. Läs mer här.

SPELDATUM

SPELPERIOD SKOLA

  • 26 nov 202128 jan 2022

SPELTID
80 minuter

INFORMATION

PRIS:
Vuxen: 100:–
Barn: 80:–

OBS. Från 1 december behöver du som är över 18 år kunna uppvisa ett vaccinationsbevis när du besöker oss. Läs mer här.

SCEN: Lilla scenen, Nya China

SKOLFÖRESTÄLLNINGAR:
Spelas för årskurs 7–9 under veckorna 47–4.

FÖR FRÅGOR OCH INTRESSEANMÄLAN:
Jenny Tallén
Email: skolbokning@orebroteater.se
Telefon: 076-579 14 80

MEDVERKANDE & PRODUKTION

Örebro Teater erbjuder teaterpedagog

I samband med våra skolföreställningar erbjuder vi nu för- och efterarbete tillsammans med vår teaterpedagog och publikvärd, Emma Andersson. Vi ger er möjligheten att lära er mer om teaterns grunder, samt hur ni kan motivera eleverna att tänka ännu mer kreativt, använda sin fantasi, samarbetsförmåga, koncentration, sitt kroppsuttryck och sin röst. Tillsammans ger vi dem verktyg som de kan ha nytta av på skoltid såväl som i sin vardag. För frågor, kontakta Emma på emma.andersson@orebroteater.se.