Sanningen inför rätta

Skärskådande satir om källkritikens förfall. Vad är egentligen skillnaden mellan en tolkning och en åsikt? En sanning eller lögn? 

Vi befinner oss i en tid då stora politiska ledare gett oss nya ord som ”fake news” och ”alterna­tiva fakta”, och en meme på sociala medier byggt på grova förenklingar och lögner kan få spridning och påverka samhällen och opinionen. Sanningen inför rätta är en föreställning som med satirisk humor och djupaste allvar skärskådar källkritiken i dagens informationssamhälle.

Detta nyskrivna dokumentärteaterverk av den hyllade dramatikern och regissören Andreas Boonstra kretsar kring den berömda ­rättegången mellan den brittiska författaren David Irving och den amerikanska historieprofessorn ­Deborah Lipstadt år 2000. När denna sanna historia tar sin början har David Irving omnämnts som förintelse­förnekare, antisemit och förvrängare av historiska fakta i Deborah Lipstadts bok Denying the Holocaust

Han svarar genom att stämma Lipstadt för förtal. Nu tvingas hon – i en flera månader lång rättegång – ge hållbara bevis för att det fruktansvärda som hände i Auschwitz Birkenau verkligen hände.  

En rättegång som på många sätt liknar en rätte­gång om förintelsen. Men här finns varken offer eller förövare från förintelsen. Det rättegången handlar om är bevis­en och sanningen. Båda sidor hävdar att det är deras sida som står för yttrande­friheten och att det är den andra ­sidan som inskränker den. 

Andreas Boonstra har i över två decennier varit en av teatersveriges mest omtalade och ­rosade teatersatiriker. Han är grundare bakom numera legendariska fria teatergrupper som ­Teater ­Scenario och moment:teater i Stockholm och har utöver det återkommande skrivit och ­regisserat på teatrar som Dramaten, Kulturhuset Stads­teatern, Göteborgs stadsteater, Ung Scen Öst med flera. Sanningen inför rätta blir Andreas Boonstras första föreställning på Örebro Teater. 

SPELDATUM

SPELTID

Ca 2,5 timme inklusive paus.

INFORMATION

Ingår i abonnemang 2024/2025.

Kindmikrofoner används på denna föreställning.

Syntolkning 20 mars 2025.
OBS. Syntolkningen påverkar inte övriga besökare.

Teaterbussen
Från Hallsberg via Kumla
21 mars 2025

Från Lindesberg via Nora
29 mars 2025

PRIS:
Ordinarie: 360:– inklusive serviceavgift.
Pensionär: 330:– inklusive serviceavgift.
Student 180:– inklusive serviceavgift.

SCEN: Stora scenen, Storgatan 1

MEDVERKANDE & PRODUKTION