Nattorienterarna av Kristina Lugn

Språkliga fyrverkerier och förlösande humor som AW-teater på Lilla scenen och turné i länet. 

Nattorienterarna är en märkvärdig pjäs som berättar om två kvinnor som motvilligt möts på sin ensamma vandring i natten. Vera, som jagas rastlöst av sig själv och Bricken, som sen länge bär sin livsångest i ryggsäcken. De talar både förvirrat och klarsynt om sina liv, sina ­lustar och sin olust – medan natten stilla övergår i gryning.  Deras orientering i natten är vilsen, eftertänksam, drastisk och livsbejakande. 

Ett möte som skapar en bubblande dialog om livets och dödens innersta absurdism. En före­ställning fylld av sprakande oneliners och ­mästerlig språklust. Med förlösande humo­­­r­i­stiska ordvändningar skapas igenkänning som borrar sig in i vår samtid och ger tröst. 

Poeten och dramatikern Kristina Lugn visar i pjäsen Nattorienterarna varför hon ansågs vara en mästare i språklig förhöjning. Pjäsen är både märkbart jordnära och absurdistiskt upp­skruvad på samma gång. Nattorienterarna hade bejublad premiär på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm 1998, då med Lena Endre och ­Pernilla August i rollerna. Idag anses pjäsen vara en av hennes främsta och mest ­betydande dramatiska verk. När pjäsen nu för första ­gången spelas på Örebro Teater regisseras före­ställningen av den rutinerade och rosade regi­ssören Maria Weisby. 

Maria Weisby har en bred och diger erfaren­het från scenkonstområdet och har ­arbetat med teater, film och TV-produktion både ­nationellt och internationellt. I över femton år har hon dessutom verkat som uppskattad chef och konstnärlig ledare på Scenkonst Sörmland där hon regisserat åtskilliga succéer. Innan dess var hon verksamhetschef på Teaterhögskolan i Luleå och dessutom flitigt verksam som frilans­ande skådespelare på både film och teater­scener runt om i landet. Nattorienterarna blir hennes första uppsättning på Örebro Teater. 

SPELDATUM

PÅ TURNÉ i LÄNET

  • 15 mar 202512 apr 2025

SPELTID

Ca 1 timme. Ingen paus.

INFORMATION

AW-teater på Lilla scenen, Storgatan 19. 
Det finns dryck och tilltugg att köpa på plats. Serveringen öppnar en timme innan föreställningsstart.

PRIS:
Ordinarie: 220:– inklusive serviceavgift.
Student 180:– inklusive serviceavgift.

SCEN: Lilla scenen, Storgatan 19

FÖR BOKNING PÅ TURNÉ:
Vill du arrangera en föreställning av Nattorienterarna i länet? Kontakta Carina Nyström, producent: carina.nystrom@orebroteater.se.

MEDVERKANDE & PRODUKTION