Brott och straff

Världskaosets konsekvenser som febrig bergochdalbana i Fjodor Dostojevskijs världsberömda klassiker. 

Kan man förbättra en värld som blöder av fattigdom, kaos och förljugenhet? Raskolnikov har en plan – han står nämligen i skuld till en girig och elak ­gammal pantlånerska. Om han mördar tanten och tar hennes pengar kan han hjälpa hundratals andra i nöd. En bra början till en bättre värld. 

Men mordet får oanade konsekvenser som sätter Raskolnikov i en bergoch­dalbana av skuld, hybris, feberfrossa och svettiga polisförhör. Ett trassel som ­tätnar till kvävande proportioner och som tvingar fram insikter hos den väl­menande mördaren om moral, religion och självkännedom.  

Brott och Straff är en av världens mest lästa och omtyckta romaner. En historia fylld av humor, spänning och bitska paradoxer som ständigt lockat nya läsare ända sedan den gavs ut första gången 1866. Nu sätts den upp som teaterföreställning på Örebro Teater i regi och dramatisering av den hyllade regissören Pontus Stenshäll. 

Pontus Stenshäll är känd för sina många drastiska, lekfulla och nutidsorienterade klassiker­tolkningar och för sina åtskilliga publik- och kritikersuccéer runt om i Sverige, bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Helsingborg. Han kommer närmast från Göteborgs stadsteater där han verkat som konstnärlig ­ledare mellan 2015–2023. Med Brott och Straff debuterar han nu äntligen som regissör på Örebro Teater. 

SPELDATUM

SPELTID

Helafton, inklusive paus.

INFORMATION

Ingår i abonnemang 2024/2025.

Kindmikrofoner används på denna föreställning.

Syntolkning 10 oktober.
OBS. Syntolkningen påverkar inte övriga besökare.

Teaterbussen
Från Hallsberg via Kumla
11 oktober 2024

Från Lindesberg via Nora
19 oktober 2024

PRIS:
Ordinarie: 360:– inklusive serviceavgift.
Pensionär: 330:– inklusive serviceavgift.
Student 180:– inklusive serviceavgift.

SCEN: Stora scenen, Storgatan 1

MEDVERKANDE & PRODUKTION

* Praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö.